Jeść musi każdy z nas, bo spożywanie posiłków w celu zapewnienia organizmowi energii i paliwa narządom znajdującym się w naszym ciele jest koniecznością i taki proces nazywamy odżywianiem. Odżywianie potrzebne jest do tego, aby biło nam serce i krążyła prawidłowo krew w naszych żyłach. Jak i po to, aby pracowały nasze płuca a ciepłota naszego ciała była na poziomie 36,6 stopni.
W procesie odżywiania pozyskujemy ze środowiska niezbędne składniki odżywcze dla naszego organizmu. Są to elektrolity, składniki budulcowe i energetyczne. Niewystarczająca ilość pokarmu prowadzi do niedożywienia i do niedowagi a składniki odżywcze dostarczane w niewłaściwych, bo dużych ilościach prowadzą do otyłości. To takie dwie skrajności. Wniosek jest taki, że najlepszy w odżywianiu, jak i we wszystkim jest złoty środek.

Dwie wyżej wspomniane formy odżywiania

– Jedzenie intuicyjne, to stosunkowo nowe określenie diety, która w zasadzie jest znana od bardzo dawna. Jest to sposób odżywianie polegający na jedzeniu wtedy, gdy jesteśmy głodni aż do uczucia sytości. Taki sposób odżywiania współcześnie nazywany został jedzeniem intuicyjnym.
Jedzenie intuicyjne nie odrzuca zasad zdrowego odżywiania a tylko osoba stosująca taki rodzaj odżywiania wybiera korzystniejsze formy odżywiania dla własnego samopoczucia. W tej formie odżywiania nie ma ograniczeń i konsumowane jest wszystko co służy organizmowi. Po prostu polega się na sygnałach ciała, lecz trzeba nauczyć się odczytywać sygnały swojego organizmu i także nad nimi panować, bo czasem można popaść w pułapkę i całkowicie pozbyć się jakichkolwiek ograniczeń, co będzie prowadzić do nadwagi a potem do otyłości. Dla niektórych osób taka forma odżywiania może być zgubna.
Jedzenie intuicyjne jest odpowiednie zwłaszcza dla osób nie mających problemu ze swoją wagą, lecz w przypadku osób walczących z nadwagą i chcących schudnąć raczej się nie sprawdzi. Bo osoba otyła ma nieustannie apetyt na coś do jedzenia i dlatego tyje i nie będzie ona potrafiła jeść zgodnie z sygnałami pochodzącymi ze swojego organizmu. Bo jej ciało stale domaga się żywności i tym sposobem mówiąc humorystycznie osoba taka będzie jadła raz dzienni, czyli od rana do wieczora, co oczywiście nic nie da i wszystko jeszcze bardziej skomplikuje i zaprzepaści.
Reasumując trzeba powiedzieć, że jedzenie intuicyjne nie jest żadną dietą a tylko sposobem odżywiania, który wymaga samokontroli, dyscypliny wewnętrznej, zaparcia, silnej woli i zaufania do swojego ciała.

Złote kotleciki z kaszy jaglanej

– Kontrolowanie odżywiania jest kolejną formą odżywiania. Możemy odżywiać się również w ten sposób, że kontrolujemy odżywianie i jest tak wtedy, gdy jemy mniej niż byśmy chcieli, bo obliguje nas do tego limit kaloryczny.
Dieta ta polega na świadomej kontroli odżywiania organizmu wtedy, kiedy on się domaga odżywiania. Jest to sposób znany od dawna, bo kto nie słyszał o liczeniu kalorii i odmawianiu sobie zbyt obfitych posiłków. Kontrolowanie odżywiania pozwala nam świadomie i dobrowolnie kontrolować ilość spożytego pokarmu i choć czasem czujemy niedosyt, lecz trzymając się ustalonych zasad musimy kończyć jedzenie, gdy jest obawa, że przekroczony zostanie limit kaloryczności przeznaczony na jeden dzień. Taki rodzaj odżywiania dla wielu osób jest nazbyt rygorystyczny i trudny i dlatego wiele osób przerywa proces odchudzania, bo najczęściej takie odżywianie ma miejsce podczas kuracji odchudzającej.
Kontrola i ograniczenie jedzenia często prowadzi do nadmiernego łaknienia, co nie wspomaga odchudzania i często cały proces jest przerwany. Lecz możliwe jest zapanowanie nad łaknieniem i doprowadzenie do tego, aby się przynajmniej nie przejadać, bo napady objadania i przejadanie się są bardzo niezdrowe. W tym celu wskazana jest samokontrola odżywiania oparta na wiedzy żywieniowej. Lecz trzeba również zwracać uwagę na zdrowie układu pokarmowego, bo zaburzenia tego układu mogą paraliżować kontrolę nad odżywianiem.
Reasumując można powiedzieć, że kontrolowane odżywianie jest dietą polegającą na nieprzekraczaniu pewnej granicy kalorycznej, za którą stoi najpierw nadwaga a zaraz za nią czyha otyłość.

Czym jest otyłość?

Otyłość jest chorobą przewlekłą, o złożonej etiologii i definiuje się nadmiernym i nieprawidłowym nagromadzeniem w organizmie tkanki tłuszczowej. Stan taki stanowi zagrożenie nie tylko dla zdrowia, lecz również dla życia.
Rozróżnia się dwa typy rozmieszczenia tkanki tłuszczowej:
– pierwsza, to otyłość brzuszna
– druga, to otyłość pośladkowo-udowa
Natomiast w praktyce klinicznej ze względu na etiopatogenezę wyróżnia się:
– otyłość prostą zwaną alimentacyjną, czyli żywnościową polegającą na długotrwałym dostarczaniu organizmowi zbyt dużej ilości kalorii
– jak również otyłość wtórną powstałą na wskutek zaburzeń hormonalnych, jak na przykład niedoczynności tarczycy, wad genetycznych i jeszcze innych chorób.
Otyłość uważana jest dziś za chorobę cywilizacyjną i niesie ze sobą dolegliwości, choroby i niepełnosprawność. I choć cierpieli na nią ludzie od niepamiętnych czasów, to jednak nigdy tak masowo, jak obecnie.